بازگشت به صفحه اصلی

 


 

شجره طیبه

قيدار نبی (ع) ابن اسماعيل به استناد کتابهای جلاء العيون و منهاج البراعه شجره طيبه به شرح زير است :

محمد بن عبدالله (ص) بين عبدالمطلب ، واسمه شبيه ابن هاشم واسمه عمروبن عبدالمناف واسمه المغيره بن قصی واسمه زيد بن مرهبن کعب بن لوی بن غالب بن فهر بن مالک بن النصر و هو قريش بن کنانه بن جزيمه بن مدرکه بن الياس بن مقر بن نزار بن معد بن عدنان بن اود بن ليسع بن الهمييس بن سلامان بن ثبت بن حمل بن قيدار بن اسماعيل بن ابراهيم (ع) بن تارخ بن ناخور بن ساروع ... بن آدم (ع) .

با عنايت به اسناد و مدارک موجود پيشينه تاريخی اين بنا بسيار روشن است . نخستين و قديمی ترين سند ، متعلق به سال 719 هجری قمری است .

مرحوم علامه مجلسی در « بحار الانوار » در ذکر اجداد پيامبر گرامی اسلام (ص) به نقل از برخی کتابها نوشته شده است : حضرت قيدار (ع) ، جد سی ام رسول اکرم (ص) است .

در تاريخ يعقوبی آمده است : حضرت اسماعيل دوازده پسر داشت که بزرگترين آنان حضرت قيدار (ع) بود . پس از وفات حضرت اسماعيل در 130 سالگی و دفن او در حجر ، حضرت قيدار (ع) جانشين پدر می شود و مردم را به توحيد دعوت می کند .

باز يعقوبی می گويد : فرزندان جرهم بن عامر چون برادرانشان از فرزندان قحطان بن عابر به يمن رفتند و آن جا را مالک شدند به زمين تهامه آمدند و با اسماعيل بن ابراهيم همسايه گشتند . اسماعيل ، حنفاء دختر حــــارث بن مضاض جرهمی [ يا به قولی : رعله دختر مضاض بن عمرو جهرمی يا سيده دختر مضاض بن عمرو جهرمی ] را به زنی گرفت و برای او دوازده پسر آورد : قيدار ، نابت ، اءدبيل ، مبشام ، مسمع ، دوما ، مسا ، حداد ، تيما ، يطور ، نافس و قيدما . اين نام ها چون از لغت عبرانی نقل شده ، در حروف ، حرکات و تلفظ اختلاف پيدا کرده است .

فرزندان اسماعيل در جستجوی آب پراکنده شدند . برخی هم ماندن در جوار حرم را بر خود لازم شمردند و گفتند : ما از حرم خدا روی نمی گردانيم .

برخی گفته اند : حضرت قيدار (ع) ، يعنی سياه پوست ، پسر دوم اسماعيل است . او پدر مشهورترين قبايل عرب بود . بلاد و مملکت ايشان نيز ، قيدار خوانده شده است.

مرقد آن حضرت ، در شهرستان خدابنده در استان زنجان قرار دارد و بر صحت اين مطلب ، مرحوم حضرت آيه الله العظمی مرعشی نجفی (قده) گواهی داده اند . بر طبق سؤالی که از ايشان کردند ، چنين مرقوم داشتند :

« بسمه تعالی ، نظر به فرمايش عده ای محققين در اين امور ، مسلم می باشد که مدفون در آن مزار شريف ، جناب قيدار ، جد رسول مکرم صلی الله عليه و آله و سلم می باشد . »

 

شهاب الدين الحسينی المرعشی النجفی

در خيابان اصلى شهر قيدار (خدابنده) واقع است. قدمت بناى مرقد كه به دست «بانو بلغان خاتون‏» ساخته شده است‏به هفتصد سال مى‏رسد.

اين بنا که از ميراثهای با ارزش و گمنام فرهنگی ماست . مفاهيم و سبک گچ بری شبستان قابل مقايسه با کارهای دوران صفوی است و حکايت از تجديد بنای بقعه به دستور بلغان خاتون زن غازان خان ايلخانی در سال 719 ه.ق دارد ، و سپس گنبد آن در سال 751 ه.ق به دست استاد تيمور خان سلطانيه ای احيا گرديد . و در قرن 11 هجری قمری گچ بری گرديده است . اين بنا در زمينی به مساحت 1.5 هکتار در منطقه ای کوهستان واقع است و در تمام فصول زائر دارد .

نوع اسکلت بنا آجری و مربع شکل است . طول آن 14.50 و عرض آن 8.30 و از سه بخش تشکيل گرديده و بخش نخست آن ، به عنوان فضای مقدماتی ورود تعبيه شده است و سپس دو فضای گنبددار پشت سر هم قرار گرفته اند . بقعه ابتدا بر روی سه رديف سنگ سبز تراشيده بنا گشته و آن گاه تار و پود بنا را آجرهای ختايی تشکيل داده است . سقف فضای دوم را عرقچين پوشش نموده که بلاواسطه بر جرزهای جانبی فرو نشسته ؛ و بايد تذکر داد که زير اين فضا ، سردابه ای برای گذاشتن اجساد در نظر گرفته شده است و فضای سوم به عنوان شبستان اصلی آرامگاه است که قبر در آن قرار دارد و بر فراز آن گنبد زيبايی به روش دو پوششی استوار گشته است . گنبد اين بنا در نوع خود در اين منطقه بی نظير است و در يک تقسيم بندی کلی ، در رديف گنبدهای « رک » می توان طبقه بندی کرد . گنبد و بنا از نمای بيرونی ، فاقد تزئينات و کاشی کاری است . تزئينات عمده بنا در قسمت داخلی می باشد . کليه تزئينات با دو رنگ آبی و طلايی قلم گيری شده است .

در چند سال اخير حرم مطهر حضرت قيدار النبی (ع) شاهد تحولات و تغييرات بسياری بوده است به طوری که شايد امروزه هزاران نفر از مردم کشورمان و حتی مسلمانان ساير کشورها از وجود چنين مکانی اطلاع و آگاهی يافته اند و هر روزه به تعداد کسانی که به زيارت اين مکان مقدس می روند افزوده می شود . این تحولات با سعی و کوشش اداره حج و اوقاف خدابنده و مخصوصاً خادم بزرگوار حرم جناب آقای سيد مختار موسوی صورت گرفته است .

 

آدرس : استان زنجان ، شهرستان خدابنده (قيدار) ، خيابان اصلى شهر خدابنده ، حرم مطهر حضرت قيدار النبی (ع)

 

 

Contact with us : gheidar_nabi@yahoo.com

2006 © Gheidar Al Nabi Website.